Hopp over til hovedinnhold

vår historie


“Du kan lære én teknikk, men du utvikler lidenskap kun gjennom dedikasjon, kjærlighet, stolthet og respekt for ditt arbeide.”
Piero Bambi

Impressionistic painting of a man and a steaming hot cup of coffee.

På begynnelsen av 1900-tallet blir kaffe til “espresso“. Ordet betyr “laget i øyeblikket” og er en innovasjon som forbedrer kvaliteten av drikken. Denne eksotiske drikken blir selve protagonisten i flere forskjellige reklamekampanjer som ønsker å populærisere den. Ordet når Firenze, renessansens fødeplass, hvor den unge Giuseppe Bambi eier et maskineringsverksted. Her kjøper entrepenøren Ascanio Galletti et bestillingsverk av en 2 grupps vertikal espressomaskin fra Giuseppe Bambi – La Fiorenza.

Selv om Ascanio Galletti tyr til kommersialiseringen av disse maskinene, bestemmer Giuseppe Bambi seg for å danne et partnerskap med broren sin Bruno for å lage deres egen modell. Sammen oppretter de Officine Fratelli Bambi i 1927.

La Marzocco er født og navngitt etter Firenzes løvesymbol – et symbol man kan finne øverst på deres nye maskin.

De gode forholdene brødrene har med deres kunder hjelper dem forbedre modellene sine kontinuerlig. I 1939 patenterer Giuseppe Bambi en espressomaskin med horisontal bryggetank, den første av sitt slag, noe som gjør det mulig å installere flere grupper og gjør maskinen mye mer ergonomisk.
Andre verdenskrig tvinger brødrene til å stoppe siden hele landets produksjon må fokuseres på krigsinnsatsen. Under krigen går patenten ut på den horisontale bryggetanken og de følgende årene blir horisontale bryggetanker industristandarden.

I etterkrigstiden, sammen med lever maskinen, blir espressokaffe det vi kjenner det som i dag. Med 14 bar trykk direkte på kaffen, trekker det intense trykket ut kaffens oljer og vi får crema caffè. På kun kort tid blir nasjonaldrikken, espressokaffe, verdenskjent. La Marzocco lager fortsatt en egen serie lever maskiner.

 

I 1961 introduseres den volumetriske pumpen. Den volumetriske pumpen stabiliserer bryggetrykket til 9 bar og pumpen holder et konstant trykk, noe som endrer ekstraksjonsprosessen nok en gang. Samme år åpner Bambi brødrene en ny fabrikk i bakkene nord for Firenze. Her slår de sammen espressomaskinverkstedet med et møbelsnekkeri hvor de også lager bar-møblement.

På grunn av sin nye lokasjon blir fabrikken spart for flommen som treffer Firenze i 1966. Etter flommen hjelper de kundene sine opp på beina igjen, gratis, slik at de kan åpne barene sine så fort som mulig.

Impressionistic painting of a man with glasses reading a magazine displaying an image espresso poured into cups from a portafilter.

I 1970 patenterer La Marzocco GS modellen som blir den første maskinen med to bryggetanker, hvor en uavhengig bryggetank kan produsere damp uten å påvirike temperaturen eller stabiliteten av bryggetanken til espressobrygging. GS er en forkortelse for “Gruppo Saturo” og betyer mettet gruppehode. Gruppehodet er direkte koblet til bryggetanken og er designet på en måte som lar vann sirkulere kontinuerlig rundt i gruppehodet. Dette bidrar til å holde temperaturen konstant, som gjør det mulig å gjennskape fantastiske ekstraksjoner igjen og igjen.

Denne nye teknologien var en umiddelbar suksess i Italia og verden rundt, og blir plukket opp av Starbucks som begynner å bruke Linea Classic modellen fra 1990. Starbucks fortsetter å bruke La Marzocco maskiner frem til 2005.

 

Impressionist painting of a steamtrain with cups and a kettle for cockpit and coaches

I 1995 får La Marzocco nye Amerikanske partnere og reorganiserer organisasjonsstrukturen, noe som starter en rolig vekst takket være en ny generasjon. La Marzocco moderniserer merkevaren sin og åpner opp for nye markeder.

Fra 2000 til 2008 er La Marzocco den offisielle sponsoren av World Barista Championships. Sponsoratet bidrar til å koble merkevaren med flere av world barista vinnere, som blir merkevarerambassadører.

I 2009 flytter La Marzocco til en nyere og mer effektiv fabrikk 30km nord for Firenze, i landsbyen Scarperia. I begynnelsen av det samme året introduserer La Marzocco Strada modellen. En maskin som er designet etter tilbakemeldingene, meningene og rådene til en kommité av baristaer, teknikkere og markedsføringseksperter. Maskinen revolusjonerer spesialkaffe takket være maskinens evne til å lage personaliserte trykkprofiler.

Våren 2015 presenterer bedriften Linea Mini modellen, en maskin spesielt designet for hjemmebaristaer. Maskinen er en mindre versjon med samme design, ytelse og kvalitetsdeler som en kommersiell maskin, men designet for kjøkkenet. I 2022 lanseres Linea Micra og er den første maskinen som er designet utelukkende for hjemmebruk. Maskinen har den typiske La Marzocco kvaliteten i et ultrakompakt format. Det nye medlemmet av hjemmeserien gjør det enkelt for hjemmebaristaer og espressoentusiaster å lage fantastisk kaffe hjemme, og oppnår ideell bryggetemperatur for espresso på kun fem minutter.

Impressionist painting of the red and white la marzocco coffee van