Gå till huvudinnehållet

Vår historia


“Du kan lära dig en teknik, men du utvecklar passion endast genom hängivenhet, kärlek, stolthet och respekt för ditt arbete.”
Piero Bambi

 

Impressionistic painting of a man and a steaming hot cup of coffee.

I början av 1900-talet blir kaffe “espresso”, namnet kommer från att “trycka ut”, vilket är en betydelse kopplat till själva bryggmetoden. Den exotiska drycken blir då huvudpersonen i olika reklamkampanjer för att göra den så populär som möjligt, och ryktet om den nya drycken når Florens. I renässansens födelseplats äger den unge Giuseppe Bambi en liten verkstad; Herr Ascanio Galletti, en entreprenör, ger honom i uppdrag att tillverka en 2-grupps espressomaskin med en vertikal tank, Fiorenza.

Även om Herr. Galletti avstår från kommersialiseringen av dessa maskiner, bestämmer sig Giuseppe Bambi för att bilda ett partnerskap med sin bror Bruno för att tillverka deras egna modell. Tillsammans etablerade de Officine Fratelli Bambi 1927.

La Marzocco är född och uppkallad efter lejonsymbolen i Florens, som kan hittas ovanpå den nya maskinen.

 

 

De goda relationerna som bröderna upprätthåller till sina kunder hjälper dom att kontinuerligt förbättra sina modeller. 1939 lämnar Giuseppe Bambi patent på en espressomaskin med horisontell tank, den första i sitt slag, vilket gör det lönsamt att installera fler grupper och det gör maskinen mer ergonomisk. Andra världskriget tvingar de två bröderna att stanna upp, eftersom hela landets produktion måste fokusera på krigsinsatsen. Under kriget går patentet för den horisontella tanken ut och under de följande åren blir horisontella tankar industristandard.

Under efterkrigstiden, med tillkomsten av Levamaskinen, blir espressokaffe vad vi alla känner till: det intensiva 14 bars tryck som appliceras på kaffet extraherar dess oljor och skapar crema caffè. Och på kort tid blir espressokaffe den världsberömda nationaldrycken. La Marzocco tillverkar då sin egen serie Levamaskiner.

 

1961 stabiliserades extraktionstrycket på 9 bar genom införandet av den volumetriska pumpen, som håller trycket konstant och ändrar extraktionsprocessen igen. Samma år öppnar bröderna Bambi en ny fabrik på kullarna norr om Florens, där espressomaskinverkstaden paras ihop med ett snickeri som tillverkar barmöbler.

1966 drabbas Florens av översvämningar, och då hjälper dom sina kunder att komma på fötter igen, gratis, allt för att de skulle kunna öppna sina barer så snabbt som möjligt.

Impressionistic painting of a man with glasses reading a magazine displaying an image espresso poured into cups from a portafilter.

1970 lämnar La Marzocco patent på GS-modellen, den första maskinen med dubbeltank och mättade brygggrupper: en av de oberoende tankarna kan producera ånga utan att störa temperaturen på den andra, som förblir stabil och redo för kaffebryggning. GS står för “Gruppo Saturo” vilket betyder mättad brygggrupp. Grupphuvudena, direkt anslutna till tanken, och utformade på ett sätt som gör att vattnet kan cirkulera hela tiden samtidigt som de håller temperaturen konstant, vilket bidrar till en perfekt extraktion i espresson och man kan brygga gång efter gång.

Den här nya tekniken fick en omedelbar framgång i Italien och utomlands, där den anammas av Starbucks, som börjar använda Linea Classic från år1990. Starbucks fortsatte att använda La Marzocco-maskiner fram till år 2005.

 

Impressionist painting of a steamtrain with cups and a kettle for cockpit and coaches

1995 välkomnar La Marzocco sina nya amerikanska partners och omorganiserar sin struktur och börjar en långsam tillväxt tack vare en ny generation. La Marzocco moderniserar sitt varumärke och öppnar upp för nya marknader.

Från 2000 till 2008 är La Marzocco officiell sponsor för World Barista Championships; sponsringen hjälper till att koppla ihop varumärket med flera barista- världsmästare, som sedan blir varumärkesambassadörer.

2009 flyttar La Marzocco in i en nyare, mer effektiv fabrik 30 km norr om Florens, i staden Scarperia. I början av samma år introducerar La Marzocco Strada, en maskin utformad med hänsyn till åsikter och råd från en kommitté bestående av baristor, tekniker och marknadsföringsexperter, som revolutionerar specialkaffe, tack vare deras personliga kunskap och önskemål.

Under våren 2015 presenterar företaget Linea Mini, en maskin specialdesignad för hemmabaristorna; maskinen, med sin reducerade storlek, har samma design och prestanda som en kommersiell maskin, inklusive kvalitetskomponenter, omdesignade för köket. Linea Micra lanseras 2022, som den första maskinen designad exklusivt för att användas hemma. Med den typiska La Marzocco-kvaliteten i en ultrakompakt storlek, gör den nya medlemmen i Home-serien det enkelt för hemmabaristan och espressoentusiaster att brygga en utmärkt kaffe i bekvämligheten av hemmet och nå den idealiska espressotemperaturen på bara fem minuter.

Impressionist painting of the red and white la marzocco coffee van